Pages

Wednesday, February 01, 2012

DIY bunga tisu

salam sayang buat semua :)




semalam duk godek blog b2b. lepas tu ada tengok tutorial buat bunga tisu. 


ekceli dari hari tu lagi mcm interested dgn bunga tisu nih, tapi disebabkan penyakit malas, macam tak ambik port sangat lah. 


tapi semalam terus rasa teruja  nak try buat bunga tisu nie bila tengok entry nana-sarah. tersangatlah cantik diy pelamin dia. memang superb and dia rajin sebab buat bunga ni dalam kuantiti yang banyak :)


maka malam tadi sesambil layan drama gemersik kalbu, otak ligat memikir nak guna bahan ape utk buat bunga tisu nie, sebab tisu yang ada kat rumah tu pon ialah soft facial tisu saje okey. veri de lembut and mmg totally xsesuai la utk buat bunga nih.


tup2 teringat dalam kotak kasut ada kertas or mcm kain jugak kot, cepat2 amik kertas tu, ambik gunting and dawai halus. maka sesi men-diy pon bermula berbekalkan step-step yang dihapal masa kat opis siang tadi. hahah, sebab kat rumah ialah takde internet! sedih ko...........


jeng jeng jenggg~


maka ini lah hasilnye. 







kesian kan, guna kamera henpon je, maka tak clear sangat ..tak berapa nampak la kelopak yang terhasil .


ni baru 1st try, lepas ni harus explore lebih lagi & lagi ! ^__^ boleh tambah macam2 untuk bagi bunga tu lagi comel, boleh tambah riben and mcm2 lah!


ni antara bunga tisu yang bukan sy buat, tapi orang laen yang buat! heheh. jomss kite same2 buat inspirasi utk DIY!  


source : google


  See, jimat, buat hantaran pon buleh. tak payah bazir beli bunga, hehe, tp syg nye saya dah beli bunga. :p



 cantik sesangat kaler purple nie. suke benor. harus lepas ni cari tisu mcm ni kat ikea 



macam ni,boleh buat jugak untuk letak as centerpiece.




hebat kan! guna tisu je, dah dapat hasil yang de boom. 

tak sabar nak beli tisu kaler yang cantik2, and mulakan aktiviti diy. tengah berangan nak letak bunga nie kat candy buffet, gantung2 kan kat dinding. cantik!!


*************
kalau korang nak try, sila google tutorial ye :)

daa.......

7 comments:

  1. nora dulu berangan gak tapi tak dan hehehe :)

    ReplyDelete
  2. cantik..dulu pun nk wat gak..tp xkesampaian sbb masa bertunang dgn majlis kawen agak terhad sbb nk wat cepat..

    cer cik ct search buat bunga yg pakai kain chiffon pula..kalo xsilap kt web martha steward depa wat pakai kain...tp rasanya pakai tisu lg jimat kos...

    http://www.diywedding.org/

    http://www.marthastewartweddings.com/231155/how-make-paper-and-fabric-wedding-flowers/@center/272429/diy-weddings

    http://www.marthastewartweddings.com/273364/diy-wedding-decor-templates-and-clip-art-every-style-celebration/@center/272429/diy-weddings

    ReplyDelete
  3. hi, tq 4 following my belog =) bila tarikh special day tuh?

    ReplyDelete
  4. wahhh kalau kreatif ni diy pun cantik :D

    ReplyDelete
  5. dulu mase e-day pun kite buat jugak~ tapi bukan yang macam ni la. kite buat carnation guna crepe paper. hehe

    ReplyDelete